Щоб не загубитися в розмаїтті сортів віскі і вибрати найбільш якісний і смачний напій, слід розібратися в його класифікації, зрозуміти з чого і як його виробляють. Сьогодні ми відкриємо двері в безмежний світ цього чудесного еліксиру, щоб Ви змогли, якщо не уславитися знавцем, то хоча б знати, який віскі найякісніший.
В любое удобное для вас время скупка алкоголя элитного по высокой цене.
Основні види віскі
Солодовий віскі - визнаний король. Цей напій, мабуть, самий «крутий» зі всієї великої кількості, представленого на ринку. Його виробляють із відбірного ячменю без всяких домішок і інших зернових культур. Усередині цієї категорії існує своя градація. Single malt проводиться з дистилятів, отриманих на одній винокурні. Pure Malt і Vatted Malt готують з солодових спиртів з різних винокурень.
Зерновий віскі - сірий кардинал. Чистий віскі з зернових культур - досить рідкісне явище на прилавках. Зазвичай смак зернових дистилятів не представляє дегустаційної цінності. Тому такий віскі вважається найменш якісним. Найчастіше його використовують в якості добавки до солодовим спиртів для отримання купажів.
Купажірованний віскі - фаворит ринку. На частку купажованих сортів припадає левова частка продажів віскі по всьому світу. Технологія змішування надає широкий простір для експериментів. З її допомогою можна отримати найрізноманітніші за якістю і смаком напої. Купажі також підрозділяються ще на кілька підвидів. Standard blend визріває в бочках від 3 років. Deluxe blend зобов'язаний містити не менше 35% солодових дистилятів і мати витримку в межах 12 років. Premium blend - найякісніший з купажів. Його склад на половину і більше складається з солодових спиртів, а витримка складає більше 12 років.
Також часто в окрему категорію виділяють бурбони. Це віскі з США - чисто американський продукт, сировиною для якого служить не тільки ячмінь, а й кукурудза, частка якої дуже велика.
Якість віскі в залежності від країни походження
Сьогодні найпопулярнішими є віскі, вироблені в одній з країн «великої п'ятірки».
Шотландія - саме ця країна вважається авторитетом в світі віскі. Шотландські скотчи вельми різноманітні, але практично всі мають чудові якісними характеристиками. Залежно від регіону виробництва віскі з Шотландії може мати трав'янисто-квітковий, торф'яної або морський аромат і смак. Яскравими прикладами якісного шотландського віскі можуть стати Glenfiddich , Aberlour або Chivas Regal .
Ірландія -держава, де виробляють, мабуть, самий м'який віскі. Особлива ніжність алкоголю досягається за рахунок потрійної дистиляції та відмови ірландців від процесу «копчення» солоду на торф'яному диму. Багатьом новачкам радять почати знайомство з віскі саме з ірландських сортів, серед яких можна виділити Bushmills , Jameson або Teeling .
США - тут виробляють відмінний бурбон з кукурудзяних зерен. Крім вихідної сировини цей віскі відрізняється від європейського тим, що для нього використовують виключно нові, добре обпалені бочки. У американських напоїв свій, особливий смак, який, втім, здобув славу у багатьох поціновувачів якісного алкоголю. Найяскравішими і впізнаваними сортами є Jack Daniels, Jim Beam і Wild Turkey .
Канада -раніше ця країна вважалася батьківщиною «самого житнього» віскі. Але сьогодні технології змінилися і за прикладом сусідів канадці часто використовують при виробництві віскі кукурудзу. Тут випускають не тільки стандартний віскі, але і так званий «ароматний», в який додають ром, горілку або коньяк. Серед визнаних лідерів канадський віскі таких марок як Black Velvet і Canadian Сlub .
Індія - ця країна стрімко захоплює ринок алкоголю. Хоча для місцевих жителів тут випускаються дуже дешеві сорти, які навіть в пляшки то не завжди розливають, задовольняючись іноді картонними коробками, на експорт Індія поставляє дуже гідні екземпляри, які можна по праву назвати високоякісними: Amrut і Glenlivet .
Ще одним державою, де випускають дуже якісний віскі, є Японія. Японці дуже шанують шотландські традиції виготовлення скотча, тому японський віскі за якістю дуже схожий на продукцію з Шотландії.